×


    Metaverse nedir?


    Metaverse gelişen teknoloji dünyasının son ürünlerinden biridir. Daha önce VR gözlük kullanımışsanız bizi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Ya da sims benzeri oyunlarla ilgilendiyseniz konuyu anlamak için zorlanmayacaksınızdır. 

Metaverse evreninde her şey hologramlardan ibarettir. Hatta siz bile. 


    Çoğu zaman haberlerde duyduğunuz "artık metaverse evreninde alışveriş yapılabilecek" haberleri gerçek oluyor. Örneğin nasıl gerçek hayatta bir mağazada gezebilir bir şeyleri deneyebilirseniz metaverse evreninde de bunu yapabilirsiniz. Sizin hologramınız aracılığıyla metaverse evreninin çoğu yerinde bulunabilirsiniz. Alışveriş yapabilir,  arkadaşlarınızla buluşabilirsiniz.  


    Kitap severler için de bir öneri olarak ve sizlere bilgi olarak sunmak gerekirse metaverse kelimesi aslında Neal Stephenson'ın bilim kurgu romanı Snow Crash'de okuyuculara el salladı.



    Metaverse Arazileri ve Türkiye’nin Bakış Açısı


    Henüz Metaverse dünyasında alım yapmak çok riskli sayılsa da Türkiye’de bu arazilerden payını almak üzere sıraya girmiş durumda. Şu anki durumda bazı ABD’li metaverse girişimcilerinden olan Logan Welbaum metaverse arazileri hakkında arazi yatırımlarının güçlü rakipler söz konusu olduğunda batma ihtimalinin çok yüksek olduğu açıklamasını yaptı.


    Pennsylvania Üniversitesi blok zincir ve dijital varlıklar konusunda ders veren Profesör Kevin Werbach ise açıkça metaverse dünyasının bir balon olduğunu, realiteyi yansıtmadığını söyledi.

Tüm bu açıklamalara rağmen Türkiye’de metaverse arazi alımları oldukça popüler hale geldi ve gündeme oturdu. Gerçek coğrafyaların satıldığı OVR Token sistemi ise Türk kullanıcıların ilgisini çekti. Geçen haftalarda yapılan araştırmayle ve sosyal medyada paylaşına bilgilere göre Türk kullanıcıların OVR sisteminde baskın bir rol oynadığını gördük. Daha da garip bir şekilde bu alımlar Ocak ayının ikinci haftasında yükselmişti.


    Metaverse Arazi Alımında Dış Dünya Ne Düşünüyor?

Özellikle son zamanlarda insanlar “Bunca insan metaverse dünyasına girdiyse ben neden girmeyeyim?” diye düşünerek metaverse projesine hücum etti. Akabinde gelen bazı açıklamalar ise şok edici.

Facebook’a gelen son güncellemeler ile sosyal medya hizmetlerini Meta olarak duyuran Mark Zuckerberg’in bu girişiminden sonra metaverse alanına yaygın bir arazi akının başlamasını da sözlerine ekleyen Eric Ravenscraft ani sürü psikolojisinin olumsuz etkilerini şöyle özetliyor:


    “Anlatım şekliyle sadece sınırlı bir alanla kısıtlanmış olduğu sanılan metaverse dünyası fiyat şişirme psikolojisini de öne sürerek kullanıcılarına anormal bir alım çılgınlığı yaşatabilir.”

Metaverse dünyasına giren çoğu kullanıcı sadece bir metaverse dünyası olduğunu zannediyor ve kullandıkları anlatım bozukluğu sebebiyle sanki sınırlı bir metaverse dünyasından bahsediyorlar. Oysa ki anlatılanlar bunun tam zıddı. Metaverse dünyası sınırsızdır ve sınır belirlenemez. Kendi teknik bilgi ve ekipmanına sahip olan herkes kendi metaverse evrenini yaratmakta, orada oluşturduğu arazileri satmakta özgür. Üstelik kendi metaverse dünyalarını da istedikleri gibi kullanabilirler.


    Örnek vermek gerekirse iki ayrı telefon uygulamasını düşünebilirsiniz. Kısa bir süre önce Whatsapp’ın Türkiye’deki bazı ilkelerini reddetmesiyle ortaya çıkan kullanıcı akımı sonrasında bir çok kişi Whatsapp’ı silerek Telegram gibi çeşitli mesajlaşma uygulamasına geçmişti. Fakat Whatsapp gibi bir uygulamadan almaları gereken mesajları alamıyorlardı çünkü Whatsapp ve Telegram uygulaması arasında en ufak bir bağlantı yoktu. İşte burada olanlar gibi iki ayrı metaverse dünyası kurup ikisini de birbirinden bağımsız olarak yönetebilirsiniz.


    Metaverse Dünyaları Arası Birimlerin Karşılığı

Tüm bunların doğurduğu bir sorun olarak iki farklı dünyada satın aldığınız koleleksiyon objeleri olarak Türkçe karşılığını bulan NFT’lerin bir diğer metaverse dünyasında karşılığı olmayabilir. Ya da aslında bir yerleri ifade ediyor olsa bile ifade ettiği yer ile karşınıza çıkan yer arasında bir bağlam olmayabilir. 


    Ankara Yenimahalle'de notebook servis hizmeti veren, orijinal bilgisayar yedek parça hizmeti sunan Bilgisayar Tamir ve Yedek Parça Servisi Eaasis Bilgi Sistemleri aynı zamanda araç beyinleri, araç beyin ve gösterge arızaları, ankara volvo gösterge tamiri, Volvo gösterge kilometre tamiri, Saab ecu beyin tamiri Ankara gibi hizmetlerle de sizlere yük olan sorunlarınızla ilgilenmektedir. Anlayışlı ve güler yüzlü teknik servis hizmeti aynı zamanda tüm orijinal yedek parçalarına 6 ay garanti süresi sunmaktadır. Önceliğimiz sizlerin güvenini kazanmak ve araç gösterge tamiri, bilgisayar yedek parça hizmetlerini sorunsuz olarak sizlere ulaştırmaktadır. Eaasis Bilgi Sistemleri Araç Tamiri, Bilgisayar ve Yedek Parça Servisimiz Ankara Yenimahalle'de hizmet sunmaktadır ancak tüm Türkiye çapında sadece bir telefon kadar uzağınızdadır.