×




    İşletim Sistemleri Nelerdir? Freedos Nedir?


    “Freedos” bir bilgisayar alırken dikkat etmemiz gereken önemli ayrıntılardan biridir. İlk kez bilgisayar alan kullanıcılar çoğu kez görmüştür ki aslında freedos bilgisayarlarda lisanslı bir işletim sistemi yoktur. Freedos şeklinde bahsedilen bilgisayarlar lisanslı işletim sistemleri yüklü olan bilgisayarlara oranla düşük fiyatlı olduğundan çokça tercih edilmektedir. İlk kez bilgisayar alan bir kullanıcının karşısına çıkan dos ekranı bir hata değildir. 

Microsoft’un geliştirdiği MS-DOS işletim sistemi 1981 yılında ortaya çıkmıştır ve yirmi yıl kadar piyasada kalmayı başarmıştır. MS-DOS Microsoft’un gelişimine katkıda bulunan projelerden biridir. Adeta Microsoft’u sadece programlama dillerini geliştirmek amacıyla kurulan küçük işletme seviyesinden yazılım ürünleri üreten ve geliştiren büyük bir dünya devi olma seviyesine kadar ilerletti. 

2000’li yıllarda Microsoft’un MS-DOS işletim sistemini geliştirmeyi durdurmasıyla serbest dos dediğimiz Freedos ortaya atılmıştır. 


    Dos Nedir?


    Bugün hala bilgisayarlarımızda bir şekilde gömülü olan ve temel birkaç görevi yerine getiren basit küçük bir işletim sistemi olan dos’ta pencere kullanımı yoktur. Kullanımı kodlarla ve komutlarla gerçekleşebilmektedir. Şu an bilgisayarlarımızda mevcut olan grafiksel arayüzden mahrumdur ve bu da kullanıcılarına kısıtlı konfor imkanı sunar. Komutların ezberlenme zorunluluğu ve öğrenme zorluğu gibi eziyetleri yüzünden genellikle hoş karşılanmaz. Fakat tüm bu olumsuzluklarına rağmen günümüzde ufak tefek de olsa bilgisayarının süper kullanıcı özelliklerine erişmek isteyen ve ileri seviyeli bazı işlemleri yapmak isteyen kimi kullanıcılar bugün hala bilgisayarlarımızda komut sistemi adını verdiğimiz sistemle dos’a erişebilmektedir.


    Peki Freedos ile Gelen Bilgisayara Windows İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?


    Çok da uzak olmayan bir zamanda kullanıcılar freedos bilgisayarlarını aldıktan sonra cihaz ellerine geçer geçmez bir bilgisayar uzmanına götürerek kullanmakta olduğumuz Windows işletim sistemlerini yükletebiliyordu. Şu an bilgisayar fiyatlarını önemli ölçüde etkileyen Lisanslı Windows İşletim Sistemlerini bilgisayarınıza yüklemek çok basit ve neredeyse her yeni bilgisayar kullanıcısı bu konuya hakim. 

Windows kendi resmi internet adresinde Windows 10 işletim sistemini ücretsiz bir şekilde indirebiliyorsunuz. Bu işlemi tamamladıktan sonra Windows kurulum usb’si oluşturmak gerekiyor. Freedos halinde sizin onu kurmanızı bekleyen bilgisayarınız bu işlemi yapacak yeterli arayüze sahip olmadığı için bu işlemi farklı bir bilgisayardan yapmanız gerekiyor.


    Kullanacağınız usb bellekte herhangi bir dosya olmamasına, 8 GB ve üzeri kapasitesi olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Ardından indirmiş olduğunuz Windows 10 kurulum aracınızı bilgisayarınızda Media Creation Tool olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu aracı çalıştırdıktan sonra her yerde karşımıza çıkan kullanım koşulları ve şartlar kısmını kabul ettikten sonra kurulum belleğini oluşturmanız gereken kısma geçiyorsunuz. Şimdi az önce bulunması gereken özellikleri saydığımız usb belleğinizi bilgisayara takabilirsiniz. Ardından Bilgisayar konumunu açarak cihaza taktığınız usb’yi sağ tıklıyorsunuz. Yan menüde açılan biçimlendir seçeneğini seçiyor akabinde başlat tuşuna basıyorsunuz. Belleğin biçimlendirmesi tamamlanırken usb’de bulunan dosyalar siliniyor. Usb belleğin biçimlendirmesi bittikten sonra Windows’un az önce size sunduğu kurulum sihirbazına geri dönerek freedos bilgisayarınızda olmasını istediğiniz pek çok özelliği tamamlıyorsunuz. Baştan söyleyelim tamamen Windows’un size sunduğu seçenekler üzerinden seçim yapıyorsunuz yani ekstrem bir durum söz konusu değil. 


    Son aşama olarak kurulum aracı size yüklemeyi yapacağınız aracı soruyor. Siz usb ile şekillendirme yapacağınız için bu aşamada size sunulan ‘USB Flash Sürücü’ ve ‘ISO Dosyası’ seçeneklerinden USB Flash Sürücü seçeneğini seçiyorsunuz. Ardından gelen ekranda yükleme yapacağınız usb belleği seçtikten sonra Media Creation Tool bu belleğe yüklenmeye başlıyor. Çok dikkat etmeniz gereken son iki şey biri bilgisayarın kapanmaması ve usb belleği porttan çıkarmamanızdır. 


    Ve En Önemli Mesele: USB bellekten Windows Kurulumu Nasıl Yapılır?


    Öncelikle freedos bilgisayarımızı açmak gerekiyor. İlk etapta karşınıza çıkan BIOS menüsünde birkaç adım atmak gerekiyor. Boot menüsü altındaki Fast Boot seçeneğini seçtikten sonra karşınıza disabled ve enabled şeklinde iki seçenek çıkacak. Bu kısmı enabled olarak işaretliyoruz. Kelime anlamı olarak disabled ve enabled birbirinin zıddı olsa da burada seçmek anlamında kullanılıyor. Disabled, engelli anlamına geliyor yani aktif değil. Enabled ise etkinleştirmek demek. Evet Fast Boot menüsünde hızlı yükleme yapmak için enabled seçeneğini seçiyoruz. 


    Son olarak yaptığımız bu işlemleri kaydetmek için Save and Exit menüsünde “Y” tuşuna basarak işlemleri başlatmış bulunuyoruz. Akabinde bilgisayarınız kapanacaktır korkmayın. 

Sonrasında yükleme esnasında lazım olacağı için bilgisayarı açmadan önce internetten bilgisayarınızın marka ve modelini araştırıp öğreniyoruz. Ya da bu bilgiler muhtemelen daha yeni olan cihazınızın kurulum belgelerinde yazıyor olabilir. Burda tercih size kalmış.


    Bilgisayar kapandıktan sonra az önce Windows yüklemesi yaptığımız USB’yi takıyoruz ve bilgisayarı açıyoruz. Bu aşamada boot menüsüne arka arkaya birkaç kez basmak gerekiyor. Doğru yaptıysanız boot menüsü ile birlikte bilgisayarınız açılacaktır. Açılan ekranda karşınıza çıkan seçenekler arasında yüklemeyi hangi aygıttan yapacağınızı soruyordur. Biz yüklemeyi USB bellekten yapacağımız için USB seçeneğini seçiyoruz. Ardından yükleme başlıyor.


    Burda dikkat etmek gereken bir aşama var. Son on yılda üretilen bilgisayarlarda UEFI isimli seçenek aktif olarak bilgisayarınız size ulaşıyor. Hangi aygıttan yükleme yapacağımızı seçtiğimiz ekranda USB seçeneğinin yanında UEFI şıkkının aktif olması gerekmektedir. Ancak bu ekranda UEFI seçeneği aktif değilse boot menüsüne dönüp boot mode seçeneğini UEFI olacak şekilde güncelliyorsunuz. Bu aşamadan sonra Windows size yaptığı açıklamalarla kurulumu tamamlamaya yönlendiriyor. Şimdiden güle güle kullanmanız dileğiyle, olur da bir sorun olursa Eaasis Bilgi Sistemleri Bilgisayar Tamiri ve Yedek Parça Servisimiz alanında uzman kadrosuyla siz ve bilgisayarınız için garantili teknik servis hizmetini sunmaya hazır. 



    Ankara Yenimahalle'de notebook servis hizmeti veren, orijinal bilgisayar yedek parça hizmeti sunan Bilgisayar Tamir ve Yedek Parça Servisi Eaasis Bilgi Sistemleri aynı zamanda araç beyinleri, araç beyin ve gösterge arızaları, ankara volvo gösterge tamiri, Volvo gösterge kilometre tamiri, Saab ecu beyin tamiri Ankara gibi hizmetlerle de sizlere yük olan sorunlarınızla ilgilenmektedir. Anlayışlı ve güler yüzlü teknik servis hizmeti aynı zamanda tüm orijinal yedek parçalarına 6 ay garanti süresi sunmaktadır. Önceliğimiz sizlerin güvenini kazanmak ve araç gösterge tamiri, bilgisayar yedek parça hizmetlerini sorunsuz olarak sizlere ulaştırmaktadır. Eaasis Bilgi Sistemleri Araç Tamiri, Bilgisayar ve Yedek Parça Servisimiz Ankara Yenimahalle'de hizmet sunmaktadır ancak tüm Türkiye çapında sadece bir telefon kadar uzağınızdadır.